Door een flatbrand in Diemen liep de 27-jarige Kaylee Kotoun hersenschade op. Omdat brandstichting formeel geen ‘ernstig geweldsmisdrijf’ is, ontvangt ze waarschijnlijk minder schadevergoeding.
Hoewel haar advocaat een vordering ingediend heeft van ruim zes ton, is het aannemelijk dat ze daar maar een fractie van krijgt. De daders zitten waarschijnlijk lang vast en zullen dus zo goed als niets verdienen. Omdat veel daders schulden hebben, heeft de overheid in 2011 de voorschotregeling ingesteld. Slachtoffers van ernstige misdrijven, gewelds- en zedenmisdrijven, kunnen hun schadevergoeding sindsdien als voorschot van de overheid krijgen. Die probeert het dan op de daders te verhalen. Hoewel er hoge straffen tegen deze verdachten worden geëist, wordt brandstichting niet gecategoriseerd als ernstig geweldsmisdrijf, waardoor Kotoun volgens de voorwaarden van de regeling maar aanspraak kan maken op een voorschot van 5.000 euro.
“Als er een zware mishandeling op de tenlastelegging had gestaan dan had ze het gekregen”, zegt advocaat Richard Korver. In de afgelopen weken heeft mr. Korver namens zijn cliënt geprobeerd de tenlastelegging te veranderen, maar dat verzoek is afgewezen door het OM. In een brief schrijft het OM dat er sprake is van brandstichting met „vreselijke gevolgen” maar niet van doodslag of zware mishandeling, waardoor er geen hoger voorschot uitbetaald wordt. Er gaat iets mis in de uitvoering van de wet, vindt Korver, die daarover een brief naar demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie, CDA) heeft gestuurd.
Lees het artikel op de website van NRC: Kaylee (27) vergeet nu alles razendsnel