Joost Eerdmans, Peter Plasman en Richard Korver over minister Dekkers plannen.
Minister Dekker wil verdachten van zware geweldsdelicten verplichten in de rechtszaal te luisteren naar slachtoffers. Een goede geste naar die slachtoffers?
Richard Korver, advocaat en voorzitter van LANGZS (Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds- en Zedenslachtoffers): Ik vind dat de fout wordt gemaakt te denken dat er zoiets is als ‘het’ slachtoffer. Beter zou zijn in iedere zaak te vragen wat het slachtoffer wenst en te bepalen dat de rechter een bevel tot medebrenging kan uitvaardigen.
‘De minister zegt verder dat hij niet te zeer wil focussen op de formele positie, maar vooral wil meeleven met het slachtoffer. LANGZS wil juist dat de formele positie wordt verstevigd. Dat slachtoffers gelijke rechten krijgen aan verdachten. Meeleven komt vooral uit eigen sociale kring, een gelijke positie in de strafzaak draagt meer bij aan verwerking dan een afgedwongen meeleven.
‘Verdachten worden nu ook al met regelmaat met een bevel tot medebrenging voor de rechter gebracht omdat de rechter de reactie van de verdachte op het dossier of het requisitoir wil zien. Ik zie niet waarom dat anders zou moeten zijn voor de reactie op de visie van het slachtoffer nu die zich mag uitlaten over bewijs en straf. Een dergelijke reactie kan zelfs in het voordeel van de verdachte zelf zijn.’
Lees het volledige artikelĀ Is spreekrecht en luisterplicht de juiste geste naar slachtoffers?