De nabestaanden van Mitch Henriquez en hun advocaten, Richard Korver en Mireille Lousberg, hebben kennisgenomen van het persbericht van de Rijksrecherche waarin zij proberen uit te leggen hoe het komt dat er geen beelden van goede kwaliteit in het strafdossier van de zaak tegen de twee agenten die vervolgd worden voor de dood van Mitch Henriquez.
De nabestaanden constateren dat minst genomen sprake is van een combinatie van een ongelukkige samenloop van omstandigheden en amateurisme. De nabestaanden vinden dat ernstig, omdat het hier gaat om de afwikkeling van iemand die is overleden door de uitoefening van geweld namens de Staat. Juist in zo’n zaak mag de hoogste mate van professionaliteit en zorgvuldigheid worden verwacht. Het is evident dat daarvan geen sprake is geweest.
Ten aanzien van de filmbeelden waarvan gesteld wordt dat de Rijksrecherche niet heeft kunnen achterhalen waar de originele opname zich bevond, wordt enkel gesteld dat de Rijksrecherche heeft gemaild, terwijl die mails zich niet in het strafdossier bevinden. Dat is derhalve niet te controleren. Ook dat achten de nabestaanden niet getuigen van de eisen die mogen worden gesteld aan dergelijke onderzoeken.
Bovendien wekt het minst genomen bevreemding dat PSG recherche, ingeschakeld door de nabestaanden, de beelden wel wist te achterhalen. Als een particulier recherchebureau dat kan dan behoort de Rijksrecherche, die bevoegdheden heeft die niet toekomen aan een particulier recherchebureau, dat toch al helemaal te kunnen.
Dat eigen onderzoek door de nabestaanden nodig is om de waarheid boven water te krijgen achten de nabestaanden ernstig en tast het vertrouwen in de rechtstaat aan. De nabestaanden storen zich ook aan het feit dat zij van Rijksrecherche en/of Openbaar Ministerie geen excuses hebben ontvangen.
Het Openbaar Ministerie spreekt waardering uit voor de persoon die de beelden aan het door de nabestaanden ingeschakelde recherchebureau heeft verstrekt. De nabestaanden menen dat er enige waardering had mogen zijn voor het feit dat zij dit onderzoek via hun raadsman en PSG recherche, hebben laten verrichten. Feit is dat de nabestaanden hebben gevraagd om de deskundigen specifiek te bevragen en het hen te gunnen dat zij de beelden in rust, in hun eigen werkomgeving kunnen bestuderen. Dit verzoek is niet gehonoreerd. Op de nieuwe, scherpere beelden is te zien dat het hoofd van de heer Henriquez paars kleurt als hij in een nekklem zit. Een van de deskundigen heeft eerder gesteld dat een verkleuring niet op de beelden te zien zou zijn en er daarom geen sprake was van verwurging. De nabestaanden hebben verzocht alle deskundigen hierop specifiek te (mogen) bevragen, hetgeen niet is gebeurd.
De nieuwe beelden zijn voorgelegd aan nieuwe deskundigen van het spraakafzien team, die daarover hebben gerapporteerd. De nabestaanden leiden uit de rapportage af dat de agenten hebben geweten dat de heer Henriquez was overleden. Zij leiden ook uit de rapportage af dat er mogelijk overleg is gevoerd over hoe zich een houding te geven. De nabestaanden constateren dat naar aanleiding hiervan tot op heden geen nader onderzoek is gedaan en de verdachten hieromtrent niet nader zijn bevraagd.
Voor de nabestaanden is dit onbegrijpelijk. In een zaak die begonnen is omdat burgers middels filmpjes aantoonden dat de uitlatingen van agenten dat Mitch Henriquez onwel is geworden in de bus onjuist waren is voornoemde des te ernstiger.
Opmerkelijk is dat de Rijksrecherche en het OM geen reactie geven op het feit dat er in de door de rijksrecherche vervaardigde compilatie geluid is geplaatst over een ander audiofragment heen precies op het moment dat omstanders daar voor de betrokken agenten belastende zaken zeggen, zonder dit te vermelden in een proces verbaal of daar anderszins voor te waarschuwen. Ook dat komt de transparantie en zorgvuldigheid bepaald niet ten goede. De familie vindt de reactie dan ook niet voldoen en heeft hun advocaat verzocht nadere uitleg te vragen.