In de samenleving heerst de gedachte dat, in het geval een andere auto bij u achterop is gereden, de achteropkomende automobilist aansprakelijk is voor alle schade die als gevolg daarvan is ontstaan. De automobilist heeft zijn auto immers niet tijdig tot stilstand kunnen brengen, hoewel hij daar op grond van artikel 19 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 2013 wel toe in staat zou moeten zijn. In een zaak die recent werd behandeld door de Kantonrechter van de Rechtbank Noord-Holland was er sprake van zo’n kop-staart botsing en werd de vraag wie er voor de geleden schade aansprakelijk was, beantwoord.
De voorligger, een motorrijder, reed op de snelweg en was door het ‘vastslaan’ van de remmen tot stilstand gekomen op de 2e rijbaan. Omdat de motorrijder het voertuig niet meer in beweging kreeg, heeft hij de motor op de standaard gezet en zich vervolgens in veiligheid gebracht door naar de berm te gaan. De achteropkomende auto is vervolgens op de stilstaande motorfiets ingereden.
De motorrijder stelde dat de automobilist onrechtmatig had gehandeld, aangezien hij niet op tijd zijn voertuig tot stilstand had gebracht en eiste vergoeding van de door hem gelede schade. De automobilist daarentegen stelde dat hem geen verwijt trof, omdat men bij het rijden slechts rekening hoeft te houden met obstakels die men kán en behoort te verwachten.
De Kantonrechter oordeelde dat het enkele feit dat er een aanrijding heeft plaatsgevonden niet met zich meebrengt dat de bestuurder van de auto aansprakelijk is voor de gelede schade van de motorrijder. Bestuurders moeten volgens de Kantonrechter bedacht zijn op bijvoorbeeld filevorming, maar niet op een onverwacht obstakel op de weg.
Daarnaast heeft de automobilist, aldus de Kantonrechter, niet anders gehandeld dan van een gemiddeld voorzichtige automobilist verwacht mag worden. De automobilist kon immers niet zien dat er gevaar dreigde en heeft daardoor zijn snelheid niet kunnen aanpassen. Dat mede weggebruikers de motor wel hebben kunnen ontwijken doet daar niets aan af. Ook het feit dat de automobilist werd afgeleid doordat hij keek naar de rennende motorrijder kan niet leiden tot aansprakelijkheid.
De volledige uitspraak van de Rechtbank Noord-Holland leest u door hier te klikken.
Naast bovengenoemd geval zijn er in de jurisprudentie nog een paar andere uitzonderingen te vinden waaruit blijkt dat de achteropkomende automobilist niet aansprakelijk is of dat er sprake is van gedeelde aansprakelijkheid:
– de voorligger remt plotseling zonder enige aanleiding;
– de voorligger snijdt de achterop komende automobilist en schiet in de remmen;
– de voorligger wisselt op een dusdanige manier van rijstrook dat hij als gevolg daarvan in de remmen moet.
Als u vragen heeft naar aanleiding van deze blog of indien u zelf juridische bijstand nodig heeft ten aanzien van verkeersaansprakelijkheid, aarzelt u dan niet contact te zoeken met ons kantoor.
Charlotte Bijl
Juli 2016