In een zaak die recent werd behandeld door het Hof Armhem-Leeuwarden was er discussie over de uitbetaling bij einde dienstverband door de werkgever voor niet genoten vakantie uren. De werknemer was een procedure gestart omdat hij verplicht was vakantiedagen tussen Kerst en Oud & Nieuw op te nemen. In die periode was het bedrijf van werkgever dicht en was iedereen (verplicht) vrij. Die uren werden als vakantie gezien. Daarnaast had de werkgever vrije uren niet betaald vakantie van de werknemer tijdens een non-actiefstelling. Dit gebeurde nadat hij vrij had gevraagd maar voordat hij op vakantie was geweest. Omdat hij door de non-actiefstelling toch niet mocht werken, vond de werknemer dat de vakantiedagen ook niet opgenomen hoefden te worden.
De Rechter deelt dat standpunt niet: de dagen zijn terecht gezien als vakantie. Dat de werkgever niet had gereageerd op het verzoek om verlof en dat de werknemer daarna op non actief was gesteld, brengt daarin geen verandering. Volgens de wet staat een verzochte vakantie vast als de werkgever niet binnen 2 weken reageert. Intrekking van de vakantie door de werknemer had dat mogelijk anders gemaakt, maar daar had de werknemer niet (tijdig) aan gedacht.
Anders is het oordeel van het Hof over de genoten vakantie tussen Kerst en Oud & Nieuw. Die genoten vakantie was ten onrechte niet uitbetaald.
De werkgever had die vakantie van de werknemer volgens het Hof niet vastgesteld op basis van de wensen van de werknemer of had het beleid voor de verplichte vakantie schriftelijk vastgelegd, bijvoorbeeld in een CAO. Hierdoor vond het Hof dat de werknemer recht had op uitbetaling.
Dat de werknemer in de jaren ervoor wel instemde met de vakantie, maakte niet dat de werkgever ervan uit mocht gaan dat dit nu ook zo was. Hoewel het bedrijf dicht was, moest de genoten vrije dagen dus toch worden uitbetaald.
Omdat de werkgever gedeeltelijk ongelijk kreeg veroordeeld het Hof hem ook tot betaling van buitengerechtelijke kosten, nu niet was gebleken dat tussen partijen een beding om die kosten uit te sluiten gold.
De volledige uitspraak leest u door hier te klikken.