Rechtbanken hebben sinds kort hun handen vol aan bekende Nederlanders. De zaken rondom Glennis Grace, Lil Kleine en Danny de Munk konden al op veel media-aandacht rekenen. Eigen schuld, dikke bult, zullen veel mensen denken. Maar de rechter houdt bij het opleggen van een straf wel degelijk rekening met de gevolgen van de negatieve publiciteit voor BN’ers.
“Dat grote media-aandacht kan leiden tot strafvermindering is terecht”, stelt advocaat Richard Korver in gesprek met NU.nl. “Voor bekende Nederlanders bestaan vaak grote nadelige gevolgen. Ze raken hun baan kwijt of hun naam wordt door het slijk gehaald.”
“Als een onderwijzer beticht wordt van een zedenmisdrijf, is het begrijpelijk dat diegene niet meer voor de klas mag staan. Daar wil je geen risico’s mee nemen. Maar de laatste jaren worden carrières onder invloed van de cancelcultuur al snel tot stilstand gebracht of vernietigd. Dat zie ik vooral gebeuren bij bekende artiesten en politici”, stelt Korver. “Glennis Grace is ‘gebrandmerkt’ en dat geldt bijvoorbeeld ook voor Marco Borsato en Ali B, terwijl de rechter zich bij die laatste twee nog over de zaak moet buigen. Sterker nog, we weten niet eens of het tot een rechtszaak komt.”
Het volledige artikel is na te lezen op de website van nu.nl:
Strafvermindering bekende Nederlanders: waarom media-aandacht vaak meetelt