Nederland heeft zaterdag voor het eerst een IS-vrouw opgehaald in Syrië. In het land zitten nog tientallen andere volwassenen gevangen in kampen van de Koerden. Betekent dit dat de Nederlandse overheid nu ook deze Syriëgangers moet terughalen?
“Zeker. Dat denk ik wel”, zegt André Seebregts. De advocaat staat op dit moment acht vrouwen bij, die naar Syrië vertrokken om zich aan te sluiten bij IS en nu in de Koerdische kampen vastzitten. “Bij de teruggehaalde vrouw Ilham B. lopen er procedures voor de beëindiging van strafzaken tegen haar. De overheid wilde dit voorkomen, en haalde haar op zodat ze in Nederland kan worden berecht. Mijn acht cliënten zitten in precies hetzelfde schuitje.”
In de lijn der verwachting
Strafrechtadvocaat Richard Korver sluit zich bij die lezing aan: “Dat zou je wel verwachten”, zegt hij. “Zeker als de overheid hier al uitvoering aan geeft, door deze vrouw actief terug te halen naar Nederland. Het is dan in de lijn der verwachting dat bij andere gevallen eenzelfde keuze wordt gemaakt. Aan gelijke gevallen kunnen immers gelijke rechten worden ontleend.”
“In zijn algemeenheid kan ik er over zeggen dat de strafbare feiten bij voorkeur worden berecht in het land waar ze zijn uitgevoerd”, weet hij. “Maar je kan natuurlijk ook stellen dat door deze mensen in Nederland te berechten er een preventieve werking van uit kan gaan. De overheid zegt dan: je kan niet ongestraft allerlei dingen uitspoken in het buitenland, want dan kan je hier worden berecht.”
Lees verder op de website van de Telegraaf: Experts: grote kans dat Nederland nu meer Syriëgangers moet terughalen