Hierdoor kan het slachtoffer aanvullende schade vorderen.
Wat was er aan de hand? Eiser had in 1998 in het ziekenhuis een operatie ondergaan waarbij een medische fout was gemaakt. Door de fout was eiser blind geworden aan beide ogen. Het ziekenhuis heeft in 2001 aansprakelijkheid erkend. De advocaat van eiser en het ziekenhuis hebben vervolgens onderhandeld over een schadevergoeding. Op enig moment heeft eiser laten weten niet meer door de advocaat te worden bijgestaan en heeft eiser zelf de onderhandelingen met de advocaat van het ziekenhuis gevoerd. Kort daarop is, eind 2004, een vaststellingsovereenkomst gesloten tussen eiser en het ziekenhuis en is een bedrag aan schadevergoeding toegekend. Daarbij is afgesproken dat dit tegen finale kwijting zal zijn, zodat eiser niets meer in de toekomst zou kunnen vorderen aan schadevergoeding in verband met de medische fout.
In 2014 meldt zich een advocaat bij het ziekenhuis die namens eiser de vaststellingsovereenkomst vernietigd wegens dwaling. Eiser leed op dat moment aan psychische stoornis, die bij het ziekenhuis bekend was. Volgens het Hof was sprake van ernstig lichamelijk en psychisch letsel als gevolg van een serieuze medische fout. Hierdoor vond het Hof dat EMC er in redelijkheid niet toe had mogen overgaan om een finale vaststellingsovereenkomst te sluiten, zonder dat het slachtoffer werd bijgestaan door een ter zake kundig juridisch raadsman.
Het Hof overwoog in dat verband dat letselschadeberekening een ingewikkelde materie is. Van het EMC werd, aldus het Hof, verwacht dat, ook al had het slachtoffer er zelf voor gekozen zijn advocaat aan de kant te zetten, zij had geweigerd een finaal schikkingsaanbod te doen, zodat er geen overeenkomst zou kunnen worden gesloten. Volgens het Hof zou, in geval van bijstand, het slachtoffer met het aanbod niet hebben ingestemd. Ook het door het ziekenhuis gedane beroep op verjaring wordt door het Hof verworpen. Het Hof heeft de overeenkomst tot slot vernietigd. Hierdoor kon het slachtoffer kan (wederom) aanspraak maken op schadevergoeding.
Heeft u een letselschadezaak en wenst u bijstand of advies? Neem dan contact met ons op.